dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Bortvist byggesagsbehandler oplyste selv i 2011 om sit rådgiverfirma
Foto: Bo Nymann, Ritzau Foto

Bortvist byggesagsbehandler oplyste selv i 2011 om sit rådgiverfirma

Mistanken om interessesammenfald og embedsmisbrug fra en ansat i Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning opstod før sommerferien

ODENSE: Siden 2011 har ledelsen i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune kendt til, at en nu bortvist byggesagsbehandler havde et firma, der rådgav og vejledte virksomheder og private, der vil ansøge de kommunale myndigheder om byggeri.

- Det i sig selv er hverken usædvanligt eller ulovligt, men principielt vil vi som arbejdsgiver gerne kende til, hvis medarbejderne har et firma på samme område, siger adm. direktør i By- og Kulturforvaltningen Anne Velling til dknyt.

Den pågældende afdeling - Byggesag - har 24 ansatte, hvoraf omkring 12 er deciderede byggesagsbehandlere. I sidste uge blev en af de 12 bortvist med øjeblikkelig virkning på grund af embedsmisbrug: gennem sit privatejede firma at have rådgivet virksomheder og private mod betaling. Medarbejderen har derefter selv foretaget sagsbehandlingen af ansøgningerne. 

- Vedkommende var åben omkring sit firma, og under en samtale med ledelsen blev det præciseret, at det afgørende var, at der ikke måtte kunne opstå interessesammenfald på de enkelte byggesager, siger Velling, der omhyggeligt hverken siger 'han' eller 'hun' om den nu bortviste ansatte.

Hvorvidt der i Odense har været tilsvarende aftaler med andre af de 12, er nu ved at blive undersøgt, siger Anne Velling, der ikke selv kender til fortilfælde af denne karakter.

Hun oplyser, at mistanken mod den ansatte opstod umiddelbart før sommerferien, hvor en kontorchef opdagede uregelmæssigheder og så holdt først et og siden flere møder med den pågældende, indtil bortvisningen i sidste uge blev en realitet.

Forvaltningen har i første omgang kendskab til cirka 25 problematiske byggesager, hvoraf de første går tilbage til 2012. Udover bortvisningen er medarbejderen meldt til politiet,  og der er sat en ekstern undersøgelse i gang. Undersøgelsen skal rumme samtlige medarbejdere i Byggesag via interviews med henblik på 'fuldstændigt at afdække baggrund og omfang for det angivelige embedsmisbrug, herunder tilsidesættelse af generelle forvaltningsretlige og kommunale regler'.

I forbindelse med den aktuelle sag i Odense peger Anne Velling på, hvad der bl.a. fremgår af det kommunale intranet i kommunen:

Gennem den seneste tid har vi haft fokus på vores kultur i By- og Kulturforvaltningen, herunder vores ansvar og pligter som embedsmand. Det er sket på morgenmøder, kurser for nye medarbejdere, nyheder på intranettet samt Juras turne rundt til de enkelte kontorer og afdelinger i forvaltningen.

På intranettet kan du læse mere om 'God adfærd i det offentlige' i pjecen af samme navn. 

Som uddybning af 'god adfærd' står bl.a.:

Må jeg have en bibeskæftigelse, når jeg er ansat i Odense Kommune?

Ja – men…

Ikke hvis der er risiko for interessekonflikter. En interessekonflikt kan for eksempel opstå, hvis du har bibeskæftigelse i en privat virksomhed, som skal indhente godkendelser mv. i den afdeling i kommunen, hvor du er ansat.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.